Jadłospis

Przedszkole nr 20 w Zabrzu – Jadłospis i menu dla dzieci

Porcje i gramatury posiłków

Śniadanie:
mleko 150g, kawa biała 150g, kakao 150g, zupa mleczna 200g, pieczywo 40g, masło 10g, wędliny 25g, ser żółty 20g, ser biały 20g, pasty 15g, pomidor 20g, ogórek zielony 20g

Obiad:
zupa 200 ml, ryż, kasza 120g ,ziemniaki 150g, mięso 70 g, ryba 75 g, surówki 70g, kompot 150g,
podwieczorek: budyń, kisiel, jogurty – 150g, owoce 150g.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Jadłospis

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe);
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne;
  8. Orzechy;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki;
  13. Łubin;
  14. Mięczaki