Przedszkole nr 20 w Zabrzu – Jadłospis i menu dla dzieci
Porcje i gramatury posiłków
Śniadanie:
mleko 150g, kawa biała 150g, kakao 150g, zupa mleczna 200g, pieczywo 40g, masło 10g, wędliny 25g, ser żółty 20g, ser biały 20g, pasty 15g, pomidor 20g, ogórek zielony 20g
Obiad:
zupa 200 ml, ryż, kasza 120g ,ziemniaki 150g, mięso 70 g, ryba 75 g, surówki 70g, kompot 150g,
podwieczorek: budyń, kisiel, jogurty – 150g, owoce 150g.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne;
- Orzeszki ziemne (arachidowe);
- Soja i produkty pochodne;
- Mleko i produkty pochodne;
- Orzechy;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki;
- Łubin;
- Mięczaki